torsdag, december 06, 2012

H & M gör en greenwash

I många av dagens tidningar kan man läsa om att H&M minsann gör något bra för miljön. Jo, nu ska de samla in gamla kläder i utvalda butiker.
I deras eget pressmeddelande kan man läsa:


”Vårt hållbarhetsarbete grundar sig i ett starkt socialt och miljömässigt ansvarstagande. Vi vill värna om miljön och erbjuder därför våra kunder en bekväm lösning: att kunna lämna sina använda eller defekta kläder till H&M”, säger Karl-Johan Persson, vd för H&M.
H&M är det första modeföretaget som introducerar klädinsamling i utvalda butiker världen över. Genom detta globala initiativ kan H&M:s kunder spara på naturresurserna och bidra till minskade miljöeffekter genom att undvika textilavfall.
Hmm... vänta lite nu. Hur var det med reportaget för ett antal veckor sedan kring levnadslönerna i Kambodja för textilarbetarna?
Och vad är det man får när man lämnar in sina gamla kläder? Jo ett erbjudande om att få 50 kronor rabatt när du handlar kläder från H&M för minst 300 kronor. Då kan man handla fler kläder som är gjorda av textilarbetare som får arbeta under taskiga förhållanden och gjorda på material som tär på jordens resurser.
Jo, det var väl en bra tanke, men den räddar knappast vår miljö och sparar på resurserna... Nä, det var ett sätt att skaffa sig billiga poäng och jag hoppas många ser igenom satsningen och tar den för vad den verkligen är; ett sätt för H&M att bättra på sitt rykte och tjäna ännu mera pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...