torsdag, juni 14, 2012

Plastpåsen ett minne blott

Ja, i alla fall i Los Angeles. Häromsistens läste jag i DN att kommunfullmäktige i Los Angeles nu beslutat att fasa ut plastpåsarna. Los Angeles kommer bli USA:s största stad med förbud mot plastpåsar i matbutiker, ca 7500 affärer berörs av beslutet. I delstaten Kalifornien används omkring 12 miljarder plastpåsar årligen, men bara 5 procent återanvänds.
I samband med beslutet demonstrerade plastpåsetillverkarna och tyckte att staden skulle satsat på återvinning. Ja... men problemet är ju nyproduktionen som tär på jordens resurser...

och visst är det ett problem att jobb försvinner, men jag tycker att man måste se det i ett större perspektiv. Precis som tidigare utveckling gjort att en del jobb gått i graven så kommer det också bli framöver om vi ska rädda jorden och dess resurser. För att ha fortsatt tillväxt menar många förstå-sig-påare att vi måste fortsätt producera. Men vi kanske måste tänka nytt kring detta?

Tycker ju att utställningen "Rum för rester" på smålands Museum satte huvudet på spiken i sin formulering:

"Om man inte slänger gamla grejor, utan fortsätter använda dem, renovera dem, hålla dem vid liv, då försvinner tillväxten, då dör industrin, då blir det aldrig några jobb. Måste vi inte slänga för att kunna behålla våra arbeten? Eller kan man ha en tillverkningsindustri som lever på att omskapa det gamla? En återanvändningsindustri?"

Jag tänker i alla fall tipsa om min favorit på hemsidan, perfekt för en dag på stranden! Här hittar du fler tygkassar.

2 kommentarer:

  1. Linda - I think that's great news indeed! Kudos to Los Angeles for making the right decision.
    Michael

    SvaraRadera
  2. Ja, jag hoppas fler snart följer efter!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...