måndag, oktober 29, 2012

Nä men va fan

Jag blir så arg... Då visar Kalla fakta att H&M:s producenter i Kambodja tjänar 3 kronor i timmen och inte kan leva på sin lön och "alla" är så förvånade och tycker det är hemskt. Men va fan, skärp er. Lite måste ni väl kunna tänka själva? Om toppen kostar 79:90, och H&M gör miljardvinster efter varje kvartalsrapport då är det någon annan som betalar priset. Oavsett om du ser han eller henne, så finns det människor på andra sidan.
Jag hade en diskussion med en person på en middag som hävdade att det är bra att vi i västvärlden flyttat vår produktion till utvecklingsländer så att det också får vara med och dela på kakan. Vilken jävla kaka? De har ju inte ens råd att köpa mat till familjen. Nä, jag tro inte att de industriella revolutionen är den rätta vägen för alla utvecklingsländer. Jag tror inte att västvärldens flytt av sin industri för att få billigare arbetskraft gynnar alla. Nej, tvärtom tror jag vi måste tänka om.

Såg en dokumentär om textilindustrins uppgång och fall i USA på TV för ett tag sen, idag är det stor arbetslöshet i USA, produktionen har flyttat till låglöneländer. Vad händer när även kontorsjobben outsourcas till billigare arbetskraft? Vad ska vi jobba med?

Intressant också är att H&M tillsammans med några andra större företag lagt ner pengar på forskning för att kunna återvinna bomullsfibrer. Ja, vi har nått peak cotton, d.v.s. vi kan inte producera tillräckligt med bomullsfibrer för att tillgodose behoven. Men vänta lite nu... Tillgodose behoven med en topp för 79:90 som används en gång för att sedan brännas upp?

H&M och övriga aktörer har inte insett, eller vill inte inse vidden av problemet utan är nu fantastiskt glada över att kunna presentera hur man kan bryta ner bomullsfibern på kemisk väg (hur miljövänligt är detta?) för att göra nya tråd som kan användas till att göra nytt tyg, som sen kan sys till kläder. (De ska bara skeppas över halva jordklotet så att en sömmerska som tjänar 3 kronor i timmen kan sy, för att sedan åka tillbaka till oss här så du kan köpa din nya topp för 79:90 och använda en gång)

Ja men det är ju en fantastisk nyhet! Grattis Johan Persson!

För er som vill läsa mer om återanvändningen av bomullsfibern på kemisk väg kan läsa här.

fredag, oktober 26, 2012

Lycka

kan för mig vara att hitta porslin som jag länge letat efter.
Jag samlar på Termo, formgivet av Allan Ebeling från Bo Fajans. Just den här röda nyansen är fylld av minnen från barndomens somrar. Mormor hade porslinet i sommarstugan i Frillesås. Skålarna kallade hon för filbunkeskålar, för däri gjordes filbunken. Några skålar har jag haft kvar, men den enda muggen som var trasig slängdes. Lyckan var total när jag hittade dessa 6 skålar och muggar, i precis rätt färg på Blocket!  Skålarna är hyfsat vanligt förekommande men muggarna har jag inte sett på länge. Som jag grämde mig att vi slängde den där enda muggen som var trasig...

Å... De där muggarna är fyllda med minnen. När det var kyligt så fick vi varm choklad i dem som vi drack på verandan. Tänker på mormor varje gång jag plockar fram dem!





Lite dålig bild med mobilen, men de är från 40-talet och ser ni? Klisterlappen sitter kvar, de är knappt använda!

onsdag, oktober 24, 2012

Madame Bovary

När jag var i Stockholm sist så fick jag äntligen möjligheten att se min vän i föreställningen Madame Bovary, tredje gången gillt! 
Denna version av Madame Bovary utspelar sig i vår nutid och är en svart och mörk pjäs som jag inte tror lämnar någon oberörd. Emma tycker vardagen är fylld av tristess, och att ha man, hus och barn ger vuxenpoäng men inte mycket tillfredsställelse. Så Emma shoppar och missbrukar sex i allt större utsträckning. En lyxfällan på scenen. 
Förutom det fantastiska skådespeleriet och en historia som är skrämmande aktuell med samtiden, tycker jag Jenny Andrés scenografi är skitsnygg, catwalks belamrade med svartvita bilder.

Extraföreställningar av Madame Bovary inlagda 6 nov, 7 nov, 20 nov och 5 dec. Kl 19. Passa på!

Allt annat du behöver veta om föreställningen här.





måndag, oktober 22, 2012

Vigårda och juiceverket

Jag fick lite oväntad tid över i Stockholm. Hade hört att Vigårdas nötburgare var nåt särdeles extra. Jag ville ju även passa på att ta mej en drink på juiceverket och de båda ligger ju vägg i vägg i Mood galleria.




Nötburgare med grönsakscrudité, tomatsallad och dressing.

 

Höstfeeling på vägen dit


Juiceverket






Beställde en Kalisti: passionsfukt, äpple, mynta & lime. Så fräscht och så himla gott! Rekommenderas!

torsdag, oktober 18, 2012

Downtown Abbey

Min största anledning att besöka Hallwylska musset var ju att de ställer ut dräkter från Tv-serien downtown abbey. Här är några av mina favoriter, titta och njut, även om en del bilder blev lite suddiga och mörka...











tisdag, oktober 16, 2012

Mustaschformare

Nu när jag var i Stockholm så passade jag på att besöka Hallwylska museet. Mest var det för kostymerna från Down Town Abbey som ni får läsa mer om i senare inlägg. Men eftersom jag aldrig tidigare besökt museet slog jag till på en guidad tur. Vi fick en fantastisk manlig guide i vår grupp. Vi var många.... Max 30 fick vi vara i varje grupp,  och det tror jag vi var, många äldre som hade fullt sjå med att ta sig uppför trapporna.... Det var väl det negativa med upplevelsen, att vi fick vänta mycket och det kände inte som vår guide hann med att berätta och visa sig allt han tänkt.
Ska du dit rekommenderar jag ändå att du tar en guidad visning. Då får man nämligen besöka rum som annars är låsta, och framförallt har ju guiden en massa skojiga saker att berätta.

Hur skulle jag annars fått reda på att greve Hallwyl alltid sov med mustaschformare?
Eller att badrummet var så modernt när det byggdes att ordet "dusch" inte fanns, utan kallades för "Hygienisk vattenbestrålning ovanifrån"?!
Och då hade jag inte heller fått reda på i vilken av trapporna som Wilhelmina von Hallwyl så tragiskt dödsstörtade nedför... (Jag gick den själv, men klarade mig med livet i behåll ;)




På vår guidad tur fick vi besöka vinden, som blivit ombyggd till galleri för Wilhelminas konstsamling, detta gjordes redan under henens livstid. Fick ju fota utan blixt... Men det är inte tapet ni ser, det är handmålat!!!


Läs mer om Hallwylska museet här.

lördag, oktober 13, 2012

Fotografiska

Under min senaste visit i Stockholm passade vi på att besöka fotografiska. Alltid bra med nya intryck och inspiration kan jag få från så mycket.

Christer Strömholm, var nyligen öppnad och pågår till den 25 november. En av hans elever hade också en utställning, Kenneth Gustavsson och den pågår till den 18 november.

Här är mina favoriter:






torsdag, oktober 11, 2012

Grönare vardag

Missade ni tävlingen häromsistens på hållbar ungdom?
Ingen fara, det finns en ny chans genom bloggen Grönare vardag.
Här handlar det om att kunna välja miljövänligare alternativ och att inte göra det så krångligt. Helt i min smak.

Tävlar gör du på facebook där du gillar och delar och svarar på två frågor:

1. Vad tycker du saknas i ReThink Designs sortiment?
2. Vad vill du helst vinna scarfen eller tygkassen?
Tävlingen pågår oktober ut!

Det här kan du vinna:



tisdag, oktober 09, 2012

Semester

Jag har haft semester. En riktig sådan. Jag åkte bort och spenderade tid med vänner. Visst, jag fick svara på några mail och några jobbsamtal. Men annars var det semester, på riktigt.

Det var höst och luften var krispig, alla måsten var borta.


Varje morgon njöt jag av utsikten från rummet


På morgonen tändes det i spisen


Frukosten dukades fram


Vi tog dagen som den kom


Njöt av naturens höstfärger


 Solen tittade fram


Vi tog en galen jeeptur i terrängen


 Besökte en gammal fäbod


Såg en massa rådjur, 7 stycken!


Njöt lite mer av hösten


På kanelbullens dag fick vi nybakta bullar

Jo, vi var på en loppis också.... En hel flyttkartong md tyg blev det!

Å! Så himla härligt har det varit! Tack J & K och alla andra som passerade!

måndag, oktober 08, 2012

Outfit för att göra succe på möte

Okej, halvtaskig mobilbild. Men ni får ju en uppfattning om hur jag gör för att göra succé som nybliven projektledare! Mer prickigt & färgglatt åt folket! Den prickiga är förresten ett inköp från senaste Stokholmsresan!


lördag, oktober 06, 2012

Outfiten till böllopet - så blev det

Kommer ni ihåg? Dagen innan bröllopet? Sugna på att se resultatet?

Det enda jag ändrade från ursprungsplanen var att jag tog ett par ljusa leggings istället för de svarta med prickarna.

Så... Vad tycker ni?

Fotograf Frida Selvén





torsdag, oktober 04, 2012

Hållbar ungdom och tävling!

Å! Såna här initiativ gillar jag och de vill jag givetvis stödja:




Syftet med Hållbar Ungdom är att engagera och förändra ungdomar, om vad begreppet hållbar utveckling innebär. Målet är att de ska få ett begrepp om vad hållbar utveckling innebär i deras vardag och vad de kan förändra i vardagen för att efterleva de tre dimensionerna, ekonomiskt, socialt och ekologiskt.

Vi anser att det i dagens läge saknas en portal som tar upp de ungas intressen för att göra aktiva val för hållbar utveckling. Därav har vi kommit fram till vår idé. Portalen Hållbar Ungdom vill samla information, förhållningssätt samt tips inom ämnet hållbar utveckling. Vi ska följa de trender som finns i medier samt som efterfrågas av användarna på portalen.

Mitt bidrag blir en tygkasse för utlottning. Gilla, dela och skriv vad just DU kan göra för en bättre hållbar framtid för att delta i tävlingen. Senast imorgon fredag, den 5:e oktober vill de ha ditt svar!

Gilla sidan på facebook här och delta gärna i tävlingen du också!


Vill du läsa mer om projektet så har de en sida under uppbyggnad och den hittar du här

tisdag, oktober 02, 2012

Ordning i badrumsskåpet

Tänk vad lite om behövs för att rensa i röran i badrumsskåpet. Den här burken gjorde min dag!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...