måndag, oktober 29, 2012

Nä men va fan

Jag blir så arg... Då visar Kalla fakta att H&M:s producenter i Kambodja tjänar 3 kronor i timmen och inte kan leva på sin lön och "alla" är så förvånade och tycker det är hemskt. Men va fan, skärp er. Lite måste ni väl kunna tänka själva? Om toppen kostar 79:90, och H&M gör miljardvinster efter varje kvartalsrapport då är det någon annan som betalar priset. Oavsett om du ser han eller henne, så finns det människor på andra sidan.
Jag hade en diskussion med en person på en middag som hävdade att det är bra att vi i västvärlden flyttat vår produktion till utvecklingsländer så att det också får vara med och dela på kakan. Vilken jävla kaka? De har ju inte ens råd att köpa mat till familjen. Nä, jag tro inte att de industriella revolutionen är den rätta vägen för alla utvecklingsländer. Jag tror inte att västvärldens flytt av sin industri för att få billigare arbetskraft gynnar alla. Nej, tvärtom tror jag vi måste tänka om.

Såg en dokumentär om textilindustrins uppgång och fall i USA på TV för ett tag sen, idag är det stor arbetslöshet i USA, produktionen har flyttat till låglöneländer. Vad händer när även kontorsjobben outsourcas till billigare arbetskraft? Vad ska vi jobba med?

Intressant också är att H&M tillsammans med några andra större företag lagt ner pengar på forskning för att kunna återvinna bomullsfibrer. Ja, vi har nått peak cotton, d.v.s. vi kan inte producera tillräckligt med bomullsfibrer för att tillgodose behoven. Men vänta lite nu... Tillgodose behoven med en topp för 79:90 som används en gång för att sedan brännas upp?

H&M och övriga aktörer har inte insett, eller vill inte inse vidden av problemet utan är nu fantastiskt glada över att kunna presentera hur man kan bryta ner bomullsfibern på kemisk väg (hur miljövänligt är detta?) för att göra nya tråd som kan användas till att göra nytt tyg, som sen kan sys till kläder. (De ska bara skeppas över halva jordklotet så att en sömmerska som tjänar 3 kronor i timmen kan sy, för att sedan åka tillbaka till oss här så du kan köpa din nya topp för 79:90 och använda en gång)

Ja men det är ju en fantastisk nyhet! Grattis Johan Persson!

För er som vill läsa mer om återanvändningen av bomullsfibern på kemisk väg kan läsa här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...